Man vill elda för värmen, men det är ju så mycket mer man får på köpet. En upplevelse, man hör brasan knastra och man drömmer sig lätt bort i lågornas vackra dans och framförallt känner man den härliga värmen braskaminen utstrålar i rummet.

När man tänder en brasa ska man komma ihåg att värmen som ljuset och lågorna bidra till har varit helt avgörande för våran utveckling. Tillredning av mat, lågorna som skrämde rovdjur, men framför allt värmen som bidrog till en banbrytande högre komfort för våra släktingar som levde för länge sedan.

Hösten börjar sakta närma sig och bäddar in våra landskap i de vackraste färger som påminner om eldens kraft. I år är ännu ett särskilt år med tanke på Rysslands offensiv mot Ukraina, med ett så onödigt lidande för den Ukrainska befolkningen. Allt ställs på sin spets. Vi har importerat stora volymer rysk ved till Sverige för att täcka vårat behov, plötsligt importeras inte ett vedträ. El-priser skenar, reporäntan likaså i takt med att elpriserna bidrar till högre inflation. 20 år av festande med 0 räntor och billig el är över och det är dags att gå hem och fundera över hur man kan dra ner sin konsumtion.

Vedbranchen i Sverige måste snabbt ställa om, Aved gör detta genom att erbjuda 125 liter säckar staplat mått ca 40kg som man kan hämta själv på Aved och betala via swish 1236525026. OBS! säckarna lämnas tillbaka till Aved AB.

Låt mig nu ge er det bästa rådet från en erfaren vedspecialist, handla eran ved  på våren och fyll upp era vedförråd, vänta inte till hösten för då vill alla ha ved samtidigt.

Fler och fler har börjat planera sina inköp och kan i lugn och ro öppna dörren till vedboden på hösten och gratulera sig själva till torr, fin björkved av högsta kvalitet.

För er som gillar att elda året runt kommer vi att börja sälja Italienska murade, isolerade pizzaugnar av fin kvalitet. Fantastiskt att ha på altanen och riktigt fina att se på så varför inte bjuda familjen på äkta Napolitansk vedugnsbakad pizza.

Jag äger en själv och den går varm hela sommaren, mina vänner och bekanta bara älskar den. Dessutom ger den en fantastisk värme till uteplatsen. Stenugnarna kommer upp i temperatur på 500 grader och det tar endast en minut att baka en pizza.